Иван Торчанов

Иван Торчанов

Иван Торчанов (1886-1928) е роден в Румъния. В годината на раждането му семейството се установява в Разград. Бащата на Торчанов е завършил фармация и филология в Париж, но е учил и цигулка в Лондонската консерватория. Малкият Иван започва занимания по пиано едва на четири години с баща си, а по-късно уроците продължават с полския пианист Крайчман. От 1903 година е студент във Виенската музикална академия в класа на проф. Хенрих Мелцер, с когото уроците по пиано продължават три години. През 1906 година, заедно с брат си - цигуларя Тодор Торчанов, осъществява концертно турне из България. Публиката е впечатлена от огромната виртуозност и красив тон на младия музикант.

Във Виена Иван Торчанов учи при Мелцер, Фридман и Бузони, а майсторски клас завършва при Годовски. След дипломирането си заминава за руския град Таганрог, където е поканен като професор в музикалното училище. През следващите три години преподава и изнася концерти като солов и камерен изпълнител.

Завръща се в България през 1912 година. Активната му концертна дейност го прави най-търсения корепетитор за всички гостуващи музиканти. През 1920 година Торчанов се присъединява към преподавателския състав на Държавното музикално училище в София, а по-късно е професор в Музикалната академия. Той първият музикален педагог организирал продукции за учениците си във Военния клуб.

Иван Торчанов е клавирен педагог и концертиращ пианист, оставил ярка следа в българската клавирна педагогика и изпълнителско изкуство, въпреки ранната си кончина.